Isu Si Anak Tinggalkan Nota Di Katil Bapa Untuk Diamkan Doktor Pelatih Jadi Kontroversi

Korang perasan tak akan ada doktor pelatih yang ditempatkan di hospital-hospital untuk menjalani tempoh housemanship yang ditetapkan?

Bagi mereka yang tak tahu, houseman ialah doktor pelatih yang baru sahaja menamatkan pengajian dari mana-mana sekolah perubatan dan berada dalam satu tempoh pemerhatian dan penilaian sebelum mereka boleh dilepaskan untuk berkhidmat dan bertanggungjawab penuh di atas segala keputusan yang dibuat terhadap pesakit.

Housemanship pula adalah satu proses di mana doktor pelatih akan menterjemah apa-apa yang dipelajari semasa berada di sekolah perubatan ke dalam bentuk praktikal. Inilah masanya untuk mereka aplikasikan apa yang dipelajari dengan realiti dunia sebenar.

Houseman ini akan ditempatkan ke enam posting dalam tempoh dua tahun Jabatan Perubatan Am, Jabatan Pembedahan Am, Jabatan Orthopedik, Jabatan Paediatrik, Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, dan juga Jabatan Kecemasan.

Baru-baru timbul satu isu berkenaan doktor pelatih yang kerap datang ke katil dan bertanya tentang keadaan pesakit yang berada di dalam wad

Disebabkan rimas dengan pertanyaan dan soalan yang berulang-ulang daripada doktor-doktor pelatih ini, seorang anak bertindak menulis nota yang tercatat Not For Physical Assessment For This Patient (Medical Student) dan diletakkan di sisi katil ayahnya yang berada di dalam wad.

Nota itu menjelaskan bahawa pesakit itu (ayahnya) bukanlah untuk tujuan penilaian fizikal bagi pelajar perubatan yang berada di hospital berkenaan.

1.jpg

Post beliau ini mendapat perhatian ramai yang mana turut berkongsi pandangan yang sama. Bagi mereka, sikap doktor pelatih yang kerap berjalan dari satu katil ke katil yang lain dan bertanya soalan yang sama berulang-ulang adalah agak merimaskan serta mengganggu pesakit.

2.jpg

Selepas nota itu diletakkan, tiada seorang pun doktor pelatih yang berani datang bertanya soalan kepada ayahnya

Doktor pelatih ramai-ramai jalan, sambil baca nota tu, terus dia tak berhenti kat bapa aku.

Namun sebenarnya, ada sebab mengapa doktor pelatih diarahkan untuk berbuat demikian

3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Doktor pelatih seharusnya diberi peluang belajar menjadi seorang doktor yang baik kerana selepas ini semua keputusan adalah di bawah tanggungjawab mereka

7.png

Sumber: Says.com

Sumber: sehinggit